Cum se instaleaza un server pentru pagini web pe Windows



Pentru cei care doresc sa testeze CMS-uri sau sa aiba un server de test pentru scripturile personale pe Windows, isi pot instala un program care contine toate componentele necesare rularii unui server web. Acest program va functiona cu succes pe toate versiunile de Windows.
Noi vom folosi WAMP in acest tutorial, dar se poate folosi si XAMPP sau sa va instalati separat apache, php si mysql. Am ales personal serverul WAMP deoarece din iconita din system-tray se poate schimba cu usurinta aproape orice setare legata de programele server.
1. Caracteristicile programului WAMP:
- server Apache, PHP si MySQL
- phpMyAdmin
- rularea mai multor versiuni de Apache, PHP si MySQL
- mod online si offline
- pornirea, restartarea si oprirea serviciilor intr-un singur click
- instalarea Apache, PHP si MySQL ca si servicii
2. Instalarea programului WAMP:
Downloadam executabilul de pe pagina oficiala WAMP si apoi il pornim. Instalarea este foarte usoara, tot ce trebuie sa faceti e sa dati niste “Next”, sa acceptati licenta si sa selectati folderul de instalare. Recomand instalarea programului pe un disc (partitie) separata, spre exemplu discul D:. Atunci cand va trebui sa reinstalati windows sau aveti ceva probleme, programul va ramanea intact si nu va mai trebui reinstalat.
3. Instalarea unor versiuni mai vechi, beta sau RC ale programelor server Apache, PHP si MySQL:
In sectiunea de add-on-uri veti gasi versiuni precedente sau pentru test ale programelor server. In acest fel puteti sa va verificati scripturile (site-urile) construite in php cu baze de date si pentru altfel de versiuni, si astfel sa va asigurati de compatibilitatea scriptului vostru cu versiunile programelor server instalate pe un server de lucru.
Tot ce trebui sa faceti dupa instalarea unui add-on, e sa dam click pe iconul WAMP de langa ceas, apoi pe serviciul caruia ii apartine add-on-ul (ApachePHP sau MySQL) si apoi pe Version si selectam versiunea instalata nou. Versiunea care va fi activata va avea un icon de ok linga ea.
4. Rularea scripturilor pe serverul nou instalat:
Dupa ce ne-am instalat cu succes serverul WAMP, vom putea testa scripturile noastre.  Este recomandat ca pentru fiecare proiect sa se faca un folder. Proiectele trebuiesc adaugate in folderul d:\wamp\www\.
5. Accesarea phpMyAdmin de pe alt calculator:
Accesarea phpMyAdmin local se face accesand http://localhost/phpmyadmin, iar de pe alt iphttp://222.222.222.222/phpmyadmin. Insa ca sa putem accesa phpMyAdmin de pe alt calculator decat cel pe care este instalat serverul WAMP, va trebui intai sa activam optiunea online, dam click pe iconul WAMP de langa ceas, apoi Put Online.

Acum scripturile noastre vor putea fi accesate din exterior, insa pentru a putea accesa si phpMyAdmin mai trebuie sa facem o setare. Editam fisierul d:\wamp\alias\phpmyadmin.conf (d: este partitia unde am instalat serverul WAMP). Setarea initiala va arata asa:

<directory>"d:/wamp/apps/phpmyadmin3.2.0.1/"></directory>
    Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
    AllowOverride all
        Order Deny,Allow
 Deny from all
 Allow from 127.0.0.1
 
Daca vom accesa phpMyAdmin numai de pe un sigur IP, recomand ca sa lasam doar un IP sa poata accesa panoul phpMyAdmin:

<directory>"d:/wamp/apps/phpmyadmin3.2.0.1/"></directory>
    Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
    AllowOverride all
        Order Deny,Allow
 Deny from all
 Allow from 127.0.0.1
 Allow from 192.168.0.10
 
192.168.0.10 este IP-ul de unde noi vom accesa phpMyAdmin. Insa daca nu stim IP-ul sau dorim sa poata fi accesat din mai multe locatii vom avea urmatoarea configuratie:

<directory>"d:/wamp/apps/phpmyadmin3.2.0.1/"></directory>
    Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
    AllowOverride all
        Order Allow,Deny
 Allow from all
 
Atentie!
Daca nu ati setat parola pentru accesarea phpMyAdmin, oricine intra pe IP tau poate efectua orice modificare in phpMyAdmin. Pentru a seta o parola de login urmariti urmatorul pas.
Dupa oricare din setarile de mai sus va trebui sa restartam serviciile, altfel nu vom vedea schimbari. Pentru a restarta serverul, dam click pe iconul WAMP de langa ceas, apoi pe Restart All Services. In momentul in care iconul devine complet alb, vom putea vedea schimbarile.
6. Creare de parola de login pentru phpMyAdmin:
Dupa instalare, phpMyAdmin va putea fi accesibil fara parola local. Dupa activarea accesului in phpMyAdmin (ca si mai sus) si de pe alte calculatoare, setarea unui username si a unei parole este obligatorie.
Editam fisierul d:\wamp\apps\phpmyadmin3.2.0.1\config.inc.php care initial are configurarea pentru logare asa:

$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = ‘config’;
$cfg['Servers'][$i]['user'] = ‘root’;
$cfg['Servers'][$i]['password'] = ”;
La $cfg['Servers'][$i]['user'], usernameul root il schimbam cu nou username.
La $cfg['Servers'][$i]['password'] vom pune o parola noua.

Dupa acest pas trebuie sa schimbam usernameul si parola si in serverul MySQL, altfel nu vom putea accesa deloc phpMyAdmin.
7. Schimbarea usernameului si parolei MySQL:
Schimbarea usernameului si parolei o vom face din linie de comanda, fiind este cea mai usoara metoda.
Apasam WIN+R si tastam cmd. Aceasta va deschide o fereastra de command prompt.
Apoi tastam d: si dam enter. Acesta va schimba discul.
Tastam cd d:\wamp\bin\mysql\mysql5.1.36\bin\. Acesta comanda ne va duce in folderul unde este localizat mysql.
Apoi tastam mysql -u root -p. Ne va cere parola, dar noi vom apasa Enter pentru ca nu aveam inca o parola setata. Aici suntem deja logati in serverul mysql.
UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD(‘MyNewPass’) WHERE User=’root’;
MyNewPass va fi noua noastra parola, aceiasi care am adaugat-o si in config.inc.php.
UPDATE mysql.user SET User=’MyNewUsername’ WHERE User=’root’;
MyNewUsername va fi noul nostru username, acelasi pe care l-am adaugat si in config.inc.php.
FLUSH PRIVILEGES; - aceasta va da flush la privilegii, pentru ca noile modificari sa aiba loc.
exit - vom iesi din serverul mysql.
8. Setari utile importante:
a. Daca folositi in cod taguri php scurte , atunci va trebui sa activati setarea Short Open Tags, altfel codul php nu va fi executat, ci afisat. Dam click pe iconul WAMP de langa ceas, apoi pe PHP -> PHP settings -> short open tag
b. Modul rewrite al programului Apache nu este activat. Pentru a-l activa, dam click pe iconul WAMP de langa ceas, apoi pe Apache -> Apache modules -> rewrite module.
c. Recomand activarea magic quotes gpc, care pune backslash \ ghilimelelor simple si duble tuturor variabilelor globale si stringurilor. Pentru a-l activa, dam click pe iconul WAMP de langa ceas, apoi pe PHP -> PHP settings ->magic quotes gpc.
d. Cand vom trece serverul nostru pe online, acesta va putea fi vazut si din exterior. Insa serverul MySQL si phpMyAdmin insa nu vor putea fi accesate din exterior. Aceasta masura este o masura de securitate.
e. Dupa instalare este recomandabil sa va schimbati userul si sa puneti o parola la serverul MySQL. Initial username-ul este root si fara parola.

Coin Master free spins 2020

If you just bookmark this page you can get daily directly from these free spins links today.

You are looking for a perfect place where you find free spins coin master, free coins coin master, make trading with other players and more rewards? Our website has an official Coin Master Facebook Group with 10K members where you can find all this stuff. Feel free to join our coin master free spins group. Click below to join.

coin master free spins facebook group

0 Response to "Cum se instaleaza un server pentru pagini web pe Windows"

Post a Comment